Politiek is verontwaardiging

1484174104.gif 

In het sobere praatprogramma ‘Keien van de Wetstraat’ ontvangen Kathleen Cools en Ivan de Vadder wekelijks slachtoffers van de politieke microbe, en dit met het oog op een zogenaamd ‘beter gesprek’. Nadat Herman Van Rompay, Caroline Gennez en Karel de Gucht eerder reeds de revue passeerden, was deze week Jos Geysels aan de beurt. Geysels, gewezen Groen! partijsecretaris en bewust full time politicus zonder mandaat, uitte zijn liefde voor de politiek, en schetste op een intelligente wijze waar de opportuniteiten van de voornamelijk linkse (democratische) oppositie liggen. Een verslag!

Geysels stelde dat politiek om verontwaardiging dient te draaien, en dat er zonder de uiting van deze verontwaardiging nooit aan progressieve politiek gedaan kan worden. Natuurlijk is de uiting van verontwaardiging niet voldoende, en dient deze “verontwaardiging” in “uitvoering” omgezet te worden.

In een samenleving kunnen op bepaalde momenten, bepaalde thema’s leven, en dus renderen. Partijen, die een bepaalde corebusiness hebben (hun thema), dienen daarom altijd naar hun kiezers te kijken, en moeten zoveel mogelijk van hen trachten te weten te komen. Maar ook hier wederom: enkel kijken is niet voldoende, volgens Geysels draait het ook om “de manier waarop”.  Het communautaire thema mag dan leven onder de bevolking, de manier waarop dat thema aangepakt wordt, is minstens van even groot belang.

De taak van de oppositie bestaat er volgens Geysels in om de fel beleefde, maar slecht in uitvoering zijnde communautaire mantra onder te sneeuwen, door de uiting van verontwaardiging rond sociaal-economische thema’s als armoede en milieu, die de kern vormen van de oppositie-partijen. Wanneer aan deze verontwaardiging (emotioneel) ook nog eens inhoudelijke oplossingen (rationeel) gekoppeld worden, ziet Geysels een boulevard van mogelijheden om de linkerzijde te mobiliseren en de communautaire flow te counteren.

 Waarlijk interessant, maar bekijk het vooral eens zelf!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder media, politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s