De ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

kundera.jpg

 

Aan iedereen die nog een thesis, eindverhandeling, masterscriptie of whatever schrijven moet, en graag belezen, maar niet al te slijmerig over wil komen: blijven lezen! Of je kan gewoon volgende magistrale passage uit Milan Kundera’s prachtige boek ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’  (eerste druk 1985) gebruiken:

Franz schudt het hoofd: ‘In een welvarende maatschappij hoeven mensen niet met de handen te werken en kunnen zich wijden aan geestelijke activiteiten. Er komen hoe langer hoe meer universiteiten en hoe langer hoe meer studenten. Om te kunnen afstuderen moeten de studenten onderwerpen voor hun proefschrift bedenken. De onderwerpen zijn ontelbaar, want je kunt in deze wereld over alles een verhandeling schrijven. De volgeschreven vellen papier stapelen zich op in archieven die troostelozer zijn dan kerkhoven omdat niemand ze betreedt, zelfs niet op Allerzielen. De cultuur verdwijnt in de geproduceerde hoeveelheid, onder een lawine van letters, in de waanzin van de kwantiteit. Daarom vind ik dat één verboden boek in jouw voormalig vaderland oneindig meer betekent dan miljarden woorden die onze universiteiten spuien.’

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Boek

Een Reactie op “De ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

  1. dustyroadrecords

    Een absolute aanrader om te lezen trouwens, dit boek.

    Milan Kundera over samenleven, of de liefde in het algemeen:

    “Zolang je jong bent en de compositie van je leven pas bij de eerste maten is, kun je die verder samen schrijven en de motieven uitwisselen, maar ontmoet je elkaar op oudere leeftijd, dan is je compositie min of meer gesloten en elk woord, elk voorwerp betekent in de compositie van de één iets anders dan in de compositie van de ander.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s