Wat is mijn diploma waard?

humorekenen.jpg

Zou het belgische weekblad HUMO “de student” tot haar doelgroep rekenen? Mijn door marketing geleide denken doet vermoeden van wel. Met artikels over examenflaters, bijdragen over pepmiddeltjes om de examens door te komen, en de in september verschenen studentengids (met kringloopwinkel-kortingsbonnen) kan bovenstaand vermoeden met instemmend geknik bevestigd worden. Ook deze week helpt HUMO de studenten een handje. Onder de titel Werk aan de winkel: welke studierichtingen bieden de meeste kans op een job? worden vooraanstaande vertegenwoorigers uit de wereld van de werkende mens aan het woord gelaten.

En wat blijkt? Ingenieurs, juristen, geologen, TEWers, pharma’s en biotechnologen worden als toekomstige money-makers naar voren geschoven. Take it easy KrisyD! Al blijft ook de welzijns- en verzorgingssector een eeuwig Venn-diagram van knelpuntberoepen. Altijd van voor naar achter, George! Ook het leren van een stiel brengt geld in het (eigenhandig in elkaar getimmerde) laatje. Joan! Wie echter graag enkel een nagel om aan zijn gat te krabben heeft, doet communicatiewetenschappen, archeologie, psychologie of geschiedenis. Vooral “kunstzinnige” richtingen die hoge inschrijvingscijfers kennen, leiden tot een overaanbod op de hen niet al te gunstig gezinde arbeidsmarkt, wat automatisch tot een strenge selectie leidt.

Aangezien ondergetekende vanaf 7 juli de arbeidsmarkt als volleerd communicatiewetenschapper op zijn kop zal trachten te zetten, een niet al te rooskleurige toekomstschets. Al kan zo’n nagel, bij joeksel aan het spinneke der spinnekens, wel fameus deugd doen. Aaaah.

 • Ik ga niet studeren, laat mij maar doen? Een diploma is een vod? Bezint eer ge begint en lees!

 • Eens begonnen is half gewonnen? Afmaken is de boodschap. En niet “the medium” zoals Mcluhan durfde te stellen.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder media

3 Reacties op “Wat is mijn diploma waard?

 1. Michiel

  Den Housies gaat weeral met de beste duiven lopen…

  btw.: Volgens mij vergeet humo een belangrijk segment van money-making heden ten dage. Namelijk het zelfstandig uitbaten van een broodjesbar (sandwicherie voor de brasschatenaars onder ons) rond het Antwerpse justitiepaleis of unief.

 2. dustyroadrecords

  Het artikel vermeldde ook nog dat “het grote geld” sowieso niet “in loondienst” verdient wordt.

  Toll!

 3. jeroen

  In Trends stond politieke wetenschappen in de top 3 van de opleidingen met de minste kansen op de arbeidsmarkt. Verslagen worden door kunstwetenschappen; wie had dat gedacht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s